Актівський каньйон. Диво, яке хочеться приховати…

У нас було лише півдня на прогулянку, опис «на пальцях», знайдений на просторах інтернету, про те, як дістатися наймальовничіших місць, і нереальний захват від побаченого.

Річка Мертвовод у камяному урвищі

Перші враження від каньйону

Інформації про Актівський каньйон в інтернеті вистачає. Дорога до нього від міста Миколаїв мінлива: місцями нова, місцями така бруківка, що зуб на зуб не попадає, навіть на маленькій швидкості. Але така ділянка невелика, тож воно того варте. Готуючи цей пост, знайшла в Інтернеті сайт, створений місцевими мешканцями (https://aktovo.com), видно, що є бажання розвивати туристичну привабливість цього місця. Тож, сподіваюсь, і дорога буде — усьому свій час.

В інтернеті також можна знайти безліч фото каньйону, проте це саме той випадок, коли все треба побачити на власні очі.

Річка Мертвовод

Важко сказати, що було б, якби ми приїхали в інший час, але нам пощастило з усіх сторін: чудова погода, пишна червнева зелень, чистенька і прохолодна річка Мертвовод. Насолодившись видами на вікові скелі, ми вирішили спуститися вниз і відпочити біля водички. Навіть не можу передати словами, яке це неймовірне відчуття — плаваєш, а навколо тебе кам’яні гіганти. Пізніше нам розповідали, що у Мертвоводі буває з різних причин зелена вода. Але нам дуже пощастило цього не побачити.

Містика каньйону

Я дуже не люблю, коли до величних і незвичайних див природи люди починають приписувати містику. Через нездатність повністю усвідомити дива нашої землі, люди звикли відразу додавати до опису «страхітливість», «дияволів», «потойбічне» і т.д. Не люблю подібне приписування містичності, тому що, мабуть, немає на землі жодного куточка, де не було б історії, яку б не можна було перетворити на «жахастик». Мені ж, навпаки, здається, що такі місця мають у собі грандіозну енергію величі, що передається маленьким нам і надихає.

Чому сюди не слід їхати

Кожного разу, коли я закохуюсь в якесь місце в нашій Україні, я мрію про те, щоб це місце стало туристично привабливим, щоб за кордоном казали «Вау, в Україні є такий крутий каньйон, треба їхати!», щоб місцеві бюджети отримували з цього прибутки і розвивались… АЛЕ водночас я дуже добре усвідомлюю і найголовніший ризик — люди приїздять і залишають безліч сміття після себе. Тому, якщо ви вважаєте, що за вами хтось прибере і що один пакетик то «не страшно», будь ласка, залишайтеся вдома!

2 thoughts on “Актівський каньйон. Диво, яке хочеться приховати…

  1. Містика чи не містика,, то такє… А от аномальні місця, типа Кам”яна могила бід Мелітополем, то , хоч і не містика, а на людей має вплив на фізіологічному рівні

    Подобається

Залишити коментар