Про натхнення і нову мрію

Є місця, в які ти приїздиш з якимось невеликим завданням, а отримуєш значно більше. Так сталося з нашою подорожжю до Сковородинівки (близько 50 км від Харкова). Нам треба було назбирати матеріал для школи, і ми згадали, що є недалеко місце, де дуже гарна природа, і де є багато різних дерев, що вже готові дарувати своє осіннє листя.

Парк Національного літературано-меморіального музею Г.С. Сковороди

З погодою нам дуже пощастило — саме тоді, коли ми приїхали, пішов дощик, тому людей на території Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди було дуже мало. З часу нашої останньої подорожі тут відбулися певні зміни — тепер прогулянка по парку теж оплачується, але ціна низька (15 грн дорослий і 10 грн дитячий). З’явилися нові локації. Трошки мене здивувало, що працівники музею розмовляють російською. Розумію, що Харківщина російськомовна, проте ж музей національний…


Тут Сковорода прожив останній рік свого життя, і саме тут, недалеко від музею, знаходиться могила філософа (на ній напис «Світ ловив мене, та не спіймав»).


Місце це дуже мальовниче: гарні доріжки, доглянутий парк, цікаві скульптури, красивий став, на березі якого стоїть 700-літній дуб (тобто те, що залишилось від нього і, на щастя, оберігається). А через дорогу від музею знаходиться ще одне медитаційне місце — ставок Панські штани. Коли там не сезон, там настільки спокійно і красиво, що перехоплює подих.

Стежка, що веде від криниці (одного з улюблених місць Сковороди)
Панські штани


Ми швиденько назбирали різноманітних листочків, шишок, жолудів, каштанів і пішли гуляти до ставу. Тиша, спокій, затишок… Тихенько шумить дощик, не чути машин та галасу людей… така ідилічна атмосфера заспокоїла нерви, і чомусь саме там і в той момент ми відчули, чого саме прагнемо, чого нам не вистачає «для повного щастя». Тиша, спокій, затишок.

Колись могутній дуб


Не дивно, що Сковорода творив біля того дуба. Така ідилія надихає і надає сил. Особисто я чітко уявила, в якому місці мені буде жити комфортно, в яке місце я хотітиму повертатися після подорожей і навіть, можливо, хотітиму залишатися довше. Моя уява виразно намалювала всі необхідні для подальшого планування картинки. Залишились тільки дві речі — зрозуміти (або знайти), де саме втілювати всі ці плани в життя, де саме створювати власну ідилію, а також невпинно працювати над досягненням нової мрії.

Залишити коментар